Sidor

söndag 23 september 2012

Frikadeller med parmesan i tomatsås

En gång i tiden lagade jag en gryta med frikadeller och bönor i tomatsås. Ända sen dess har min sambo pratat om den grytan och föreslagit den så fort jag har frågat vad han är sugen på. Av någon anledning lagade jag den aldrig igen. Men här om veckan slog jag till på nåt liknade. Fast utan bönor. Frikadeller med parmesan i en söt tomatsås med spagetti det blev en hit och jag tror jag är förlåten. 

4 pers

400 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl riven parmesan

2 pkt krossade tomater
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
1 tsk socker
1 tsk oregano

Blanda ihop nötfärsen med stöbröd, ägget, mjölken, parmesanen, cayennepepparn, paprikapulvret, salt och peppar.  Smaka av.  Låt vila i kylen medans du börjar med tomatsåsen.

Skala och hacka lök och vitlök. Riv morötterna.  Fräs allt tillsammans i lite smör i en kastrull med höga kanter.  Tillsätt tomatpurén och dom krossade tomaterna. Tillsätt buljongtärningen. Låt allt puttra i minst 20 min. Mixa såsen slätt med en mixerstav i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. 

Tag ut färsen från kylen. Forma frikadeller av färsen och släpp ner dom i den puttrande såsen. Låt puttra ytterligare några minuter när alla frikadellerna är i såsen. Smaka av med oregano.  Servera med nykokt pasta och riven parmesan.


3 kommentarer:

  1. Fy 17 vad det där lät gott!! Måste prova asap!

    SvaraRadera
  2. Nu har jag gjort detta två gånger inom en månad. Mycket, mycket gott och funkar toppen som matlåda.

    SvaraRadera