Sidor

fredag 10 augusti 2012

Kalas


I helgen fyllde vår Ture hela 2 år. Vi bjöd släkt och vänner för att fira honom och jag passade på att gå baka loss en sväng. Jag gjorde en tårta, 3 sorters cakepops, cupcakes med mintchoklad och lite melonsallad. Det blev uppskattat.

Tårtan:

Jag blev lite lat så jag köpte faktiskt färdiga bottnar. Det är ju som att svära i kyrkan men 2 veckor tidigare bakade jag 5 bottnar till min brorsdotters tårta och det tog knäcken på mitt höggravida jag. Så nu köpte jag 2 pack färdiga bottnar och så gjorde jag hallonmousse och nougatmousse. Jag gjorde tårtan lager dagen innan för att säkerställa att den skulle bli saftig.

Jag klädde hela tårtan i schweizisk marängfrosting. Det smakar precis som innehållet i mums mums. Mycket enkelt att forma, täcka och spritsa med eftersom den blir riktigt hård.

Hallonmousse:

 • 400 gram frysta hallon
 • 5 msk florsocker
 • 3 dl vispgrädde
 • 2 st äggvitor
 1. Tina hallonen och blanda med sockret.
 2. Vispa upp grädden så den är riktigt fast.
 3. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.
 4. Blanda hallonen och sockret med grädden.
 5. Vänd ner äggvitorna i hallongrädden försiktigt.
 6. Ställ in i kylen i minst en timma.

Nougatmousse:

 • 4 dl grädde
 • 200 g Dubbelnougat
 1. Värm grädden i en kastrull. Den får inte koka.
 2. Klipp ner dubbelnougaten och rör om så att den smälter helt.
 3. Kyl grädden ordentligt tills den är riktigt kylskåpskall.
 4. Vispa upp grädden med elvisp.

Schweizisk Marängfrosting: 

 • 7 äggvitor
 • 300 g socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 1. Lägg äggvitorna, sockret och vaniljsockret i en värmetålig rundbottnad skål.
 2. Sätt skålen i ett vattenbad. Vattnet under ska sjuda, inte koka.
 3. Börja vispa upp äggvitorn och sockret för hand  i ett vattenbadet. Vispa till blandningen når en temperatur av 48 grader. Använd termometer. Då tar du direkt bort blandningen från värmen.
 4. Fortsätt vispa med elvisp tills det blir ett hårt skum som går att forma enkelt.   

Montering:

Jag bredde varannat lager hallonmousse och vartannat lager nougatmousse. Ett förpackning 3 bottnar lät jag vara i dess köpta storlek. Nästa förpackning gjorde jag i stl 15 cm i diameter och la ovanpå. Jag lyckades pussla ihop 5 våningar av topplagret. Sen klädde jag allt i schwezisk marängfrosting. Jag spritsade bollar på toppen och på det andra etaget. Sen tryckte jag dit ett blåbär mellan varje boll på det andra våningslagret. På toppen gjorde jag 2 nejlikor i rosa sugarpaste. Voila!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar