Sidor

fredag 27 januari 2012

Kummel-trubbel....


I onsdagens avsnitt ställdes Sigrid inför ett val. Hon fick välja huvudråvara. Kummel, Kalvlever och svamp var alternativen. Och så klippte dom in en snutt på mig när jag sitter och suckar och säger "Sigrid älskar alla inälvor". Det lät nästan som jag skulle varit lite neggig mot Sigrid. Jag vill bara förtydliga att jag älskar Sigrid däremot var jag negativt inställd till levern.

Sen är det så förvånande för mig att se mig själv. Jag tänker oftast på mig själv som ganska snabb i vändningarna. Att jag är snabbfotad och uttrycker mig snabbt. Istället är det någon slags seg Koala som tagit över mig kropp i rutan. Den där koalan har dessutom varken haka eller hållning. Gah!!!

Även om det var ett kaos att komma fram så var jag ganska nöjd med min rätt i efterhand. Jag var som en liten ekorre inne i skafferiet och plockade på mig allt jag kom åt "ifall att".  Dock var jag inte så nöjd med Per Morbergs kommentar; "Flicka lilla". Är det nåt jag hatar så är det såna kommentarer från medelåldersmän och i den situationen är inget annat för mig att göra än att ha överseende och tänka att en sån kommentar från honom förmodligen säger mer om honom än om mig.

Här kommer receptet på smörstekt kummelfilé med vitvinsås, blomkålspuré och smörsyrade skärbönor. i programmet hade jag lite färgad blomkål och annan festlig kål men det tycker jag egentligen inte behövs. Sen gjorde lite körsbärstomater som jag ungsrostade länge i ugnen men det var egentligen onödigt också.

2 pers

 • 2 kummelfilé
 • 1/2 blomkålshuvud
 • 2 dl parmesan
 • 1 dl creme fraiche
 • salt & peppar
 • 1 msk smör
 • 1 msk mjöl
 • 1, 5 dl vitt vin 
 • 1 schalottenlök
 • 2 dl fiskfond
 • 1, 5 dl grädde
 • 1 näve skärbönor och bondbönor

Blomkålspuré
 • Dela upp blomkålshuvudet i mindre bitar och låt dom koka upp i en kastrull med vatten.
 • Häll av vattnet när blomkålen känns helt mjuk. 
 • häll i creme fraiche och parmesan
 • Mixa blomkålen och smaka av med salt och peppar.
Såsen
 • Finhacka scharlottenlöken och fräs den sen i smöret. 
 • När löken är mjuk, rör ut mjölet, 
 • Späd med det vita vinet och med fiskbuljongen
 • Tillsätt 3 dl grädde. 
 • Koka ner i 15 minuter och rör då och då. 
 • Smaka av med salt och peppar. 
Bönorna
 • Koka upp bönorna i saltat vatten. 
 • Låt dem bara koka nån minut så dom fortfarande har mycket stuns.
 • Häll av vattnet och blanda i en klick smör. 
 • Pressa lite citronsaft över och salta och peppra.
Fisken
 • Lägg fisken i kallt vatten med salt gärna nån timma innan tillagning för att den ska hålla sig fastare i köttet.  
 • Värm en panna på full effekt
 • Lägg i en klick smör och stek fisken hastigt på båda sidor.

2 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt god fiskrätt. Verkar väldigt svårt att få fisken klar exakt på sekunden. Vad duktiga ni är som tävlar i mat!

  SvaraRadera
 2. Hej fröken Dill! Ja jag var faktiskt nöjd med den här. Kör på känsla eller använd termometer om du är osäker. Jag läskigt har det varit att tävla i mat.

  SvaraRadera