Sidor

måndag 30 maj 2011

Rimmad torskrygg med bacon, pepparrot och pocherat vaktelägg

Jag lagar sällan torsk. Jag har liksom för mig att det är ganska trist. Den har ju inget fett, stackars torsken. Häromdagen sprang jag på en torskrygg i affären. Jag kände mig lite wild and crazy och slog till. Det blev en höjdare. Nu längtar jag tills nästa torskrygg smyger sig på mig.

2 pers;
  • 400 g torskrygg
  • 1/2 pkt bacon
  • 3 cm pepparrot
  • 8 räkor
  • 100 g smör
  • 1 lime
  • 2 vaktelägg/ 2 vanliga ägg

Börja med att rimma torsken i 1 liter kallt vatten och 1/4 dl salt. Låt den ligga där i ca 20 minuter. Tag upp fisken och torka av den med hushållspapper. Stek baconet knaprigt. Ställ åt sidan. Skala räkorna. Smält smöret. Stek torsken först på skinnsidan. När den har vitnat lite i nedan kant så vänder du på torsken och steker vidare. Kolla den hela tiden. Har du en stektermometer så är den klar när den är 50 grader inuti. Under tiden kan du pochera ägget. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i 2 msk ättika. Knäck ägget i en soppslev och häll det försiktigt i det sjudande vattnet. Låt det koka i ca 3 minuter om det är ett stort hönsägg och 1 minut om det är ett vaktelägg. Riv pepparroten. När torsken är klar lägger du upp den på varm tallrik, häller över lite av det smälta smöret. Riv över lite limeskal. Lägg sedan på räkorna på torsken, strö över baconen och toppa med pepparroten. Lägg det pocherade ägget bredvid och servera allt med pressad potatis eller ris och det skirade smöret bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar