Sidor

måndag 11 april 2011

Lammgryta med rödvin och tomat

Igår var vi lite trötta efter en vild helg. Kanske den vildaste på flera år. Då kändes det lägligt att landa i ett långkok. Jag kokade ihop lammfärs, tomat och vin. Toppade med lite creme fraiche och hackad mandel. För 4 pers tag;
 • 400 g lammfärs
 • 1 pkt passerad tomat
 • 3 dl rödvin
 • 1 dl creme fraiche
 • 3 morötter
 • 2 msk citronsaft
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 torkad chilifrukt
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 dl mandel
Värm lite olivolja och fräs vitlöken och chilin. Fräs med lammfärsen. Salta och peppra. Häll på spiskummin och paprikapulvret. Skala och skär morötterna i halvmånar. Låt dom fräsa med. Häll på tomaten, citronen och hälften av vinet. Låt puttra på låg värme i ca 20 minuter. När det reducerats lite häll på resten av vinet och puttra ytterligare i 20 minuter. Tillsätt ev lite socker för att neutralisera tomaten. När grytan känns "mustig", blanda ner creme fraichen och puttra ytterligare en stund. Servera med ris eller bulgur. Hacka lite mandel och strö över. Ger lite extra crunchyness. Själv hade jag lite färsk mynta hemma som jag strödde på för att göra det lite fint. Persilja skulle säkert passa fin fint!

7 kommentarer:

 1. Mums! Nu vet jag vad jag ska laga ikväll! :-)

  SvaraRadera
 2. Ännu ett recept jag ska testa!

  SvaraRadera
 3. Härligt om jag kan inspirera! Den blev faktiskt riktigt bra. Stressa inte utan låt den koka ihop rejält. Smaka av,späd då blir den bäst.

  SvaraRadera
 4. Jäklar i min låda vad starkt det blev! Men supergott! :-)

  SvaraRadera
 5. He he men "stark" är gott! Mustigt liksom. Bra Eva!

  SvaraRadera
 6. Lagade detta idag, omg så gott!

  SvaraRadera
 7. Rebecca: Vad roligt! Vad glad jag blir!

  SvaraRadera